Magyar Közlekedés Klub

A Magyar Közlekedési Klub Egyesület civil szervezet 1991-ben alakult. Célunk a fenntartható, környezetkímélő közlekedés: a közösségi közlekedés és a nem-motorikus módok előnyben részesítése a túlzott személygépkocsi-használattal szemben. Dolgozunk az élhetőbb településekért, a közlekedési esélyegyenlőségért, a térségek egyenletesebb fejlődéséért.

Az utóbbi 10 évben sokat foglalkoztunk az ún. ritkán lakott térségek közlekedésével. Küzdöttünk a 2006–2009 közötti vasútbezárások ellen. 2006-ban 28 vonal volt a bezárási listán, amelyből 14 vonalon végre is hajtották az ítéletet. A legfájóbb és legértelmetlenebb döntés a Kisterenye–Kál-Kápolna vonal bezárása volt, amelynek újraindításáért – helyiekkel vállvetve – évekig küzdöttünk.

2007-ben, a Parlamentben tartott konferenciánk nyomán indult el az a gondolkodási folyamat, hogy valóban célszerű-e a hazai mellék- és szárnyvonalak felszámolása.
„Ne az alapján döntsünk, hogy kevés utas van, hanem az alapján, hogy hány utas lehetne jobb menetrenddel, jobb csatlakozással, helyi ráhordó járatokkal, jobb szolgáltatási színvonallal, hatékony marketinggel.” – hangsúlyozta Andreas Geissler, a német Allianz Pro Schiene előadója a konferencián. Akkor sikerült megakadályozni 3000 kmnyi vasút megszüntetését. 2009-ben azonban újabb bezárási terv jelent meg 33 vonallal a listán, közte a Kisköre – Kisújszállás szakasz is. Szükség volt a települések összefogására, hogy megmaradjon a vonal.

Most is a Települések kezében van a regionális vonalak sorsa. Kulcsfontosságú, hogy az önkormányzatok ne tekintsék a település hátsó udvarának a vasútállomás környékét.

Sokkal inkább a Városkapunak, ami jó benyomást ad az érkező idegennek, és ahova szívesen megy ki a helyi lakos, ott meri hagyni biciklijét, autóját. A MÁV örömest adja át felesleges épületeit, földterületeit és önkormányzati kezdeményezés esetén partnerként együttműködik. E kiadványban módszert adunk, amely alkalmas a regionális vonalak hosszú távú életben-maradására.

A Magyar Közlekedési Klub általános tevékenységéről a www.mkk.zpok.hu honlapunkon olvashat, ahol számos kiadványunk is elérhető, többek között:

A Magyar Közlekedési Klub adószáma: 19179973-1-43
Szja 1% felajánlásokat köszönettel fogadunk. A befolyt összegből 2016-ban is szeretnénk meghirdetni a Városkapu
díjat, amellyel azokat ismerjük el, akik sokat tesznek a vonzó állomási környezetért. 2015-ben a díjat a Jászboldogházi Faluvédő és Szépítő Egyesület kapta.