Élhető településeket!

2016.04.30 00:00

Céunk:

  1. Önkormányzati szemléletvátás:  nyitottság a lakosok felé, intézkedések a biciklisekért, gyalogosokért; élhető utcák, zebra, a kis utcákban forgalomcsillapítás - lakóövezet tábla, közös útfelület, kerékpárút, sáv. Szeretnénk felhívni az önkormányzatok figyelmét, hogy a költséges és divatos megoldások helyett vannak ésszerűbb, helyi szokásokhoz olcsóbban, könnyebben alkalmazható megoldások is.
  2. Lakossági szemléletváltás: szünjön meg a "mi urak vagyunk kérem, autóval járunk" szemlélet. Akinek autója van, még rövid távon is azzal jár, mert attól tart, hogy csórónak nézik.  A közlekedési eszköz megválasztásánál az ésszerűség legyen a szempont. A társadalom a gyalogosan, kerékpárosan közlekedőt becsülje meg, mert nem szennyezi a levegőt, nem okoz zajt, nem vesz el zöldfelületet.

Megvalósítás:Egy konkrét települést kerékpárral/gyalogosan bejárunk, feltárjuk a hiányosságokat, veszélypontokat. 5-10 oldalas javaslatot készítünk a problémák megoldására, oly módon, hogy az más, hasonló gondokkal küzdő települések számára is alkalmazható legyen. A projekt elvárása, hogy javaslataink  az önkormányzati tervezés és kommunikáció szintjén megjelenjenek. A feladatra Kunhegyest választottuk ki.

MIért választottuk Kunhegyest?

2015. tavaszán hírlevelünkben meghírdettük ezt a projektszolgáltatást,, de a célterületről nem jelentkezett egy település sem. Végül  Kunhegyes polgármesteréhez fordultunk, aki  fogadta felkérésünket. A kunhegyesi középiskola a projektben Együttműködő, utasfórumot is tartottunk Kunhegyesen, ahol a projektet is bemutattuk. Kunhegyes problémái tipikusak.

Eredmény, hatás

2015. október-november folyamán kezdtük a közös munkát. Az önkormányzat elképzeléseit és a mi elképzeléseinket egyeztettük, mindezt úgy, hogy Facebook oldalunkon a lakossági véleményeket is meghallgattunk. Többszöri terepbejárás során tártuk fel a hiányosságokat és a lehetőségeket.

Elkészítettük az Ajánlást, melyet 2016. április 20-án műhelybeszélgetés keretében mutattunk be Kunhegyes Polgármeteri Hivatal Tanácstermében.. Jelen volt még Tomajmonsotora önkormányzata, valamint Kunhegyes Járási Hivatal is. A felmerült problámákat, kéréseket közös Beadványban továbbítottuk az illetékesekhez.

Ajánlás Kerékpáros- és gyalogosbarát település Kunhegyes példáján (Madarassy Judit anyaga)

Levél Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, Kunhegyes parlamenti képviselőjéhez

Levél Dr. Szabó Zsolt NFM államtitkárhoz, Heves járás parlamenti képvislőjéhez





 Kunheg yes példáján mutatjuk be ,